Головна » 2008 » Листопад » 16 » Флорбол в Україні
17:58
Флорбол в Україні

                              Київ

            
Флорбол -суміш хокею, тенісу та футболу.

Грають у нього ключкою та маленьким м’ячем. У командах - по п’ять гравців. Усі вони - досвідчені спортсмени. У столиці флорбол лише набуває популярності. Однак амбіції у флорболістів неабиякі. Вони сподіваються - згодом ці гру визнають Олімпійським видом спорту.

Дмитро Місікевич, засновник флорболу в Україні:

«Это бесконтактный вид спорта. Все делается на технику, и очень быстрая динамика. Нельзя поднимать выше колена клюшку, нельзя бить, подсекать, толкать - это все на технику, быстрая командная игра на 5 человек и 6 вратарь».

Це такий собі хокей з м’ячем. В якому можна впізнати рухи з великого тенісу та футбол. Українська команда лише формується. Особливо цікавляться флорболом колишні хокеїсти та футболісти.

Артем Супрунюк, флорболіст:

«Это хоккей на паркете. В этот вид спорта входит очень много видов спорта. Это адоптация для спортсменов, которые не добились желаемых результатов, в последствии не попали в профессиональный спорт, но спорту отдали практически всю свою жизнь».

Вротар команди флорболістів - дворазовий чемпіон України з хокею. Каже, тепер підкорюватиме нові спортивні рубежі.

Павло Богінов, дворазовий чемпіон України з хокею:

«В хоккее очень много силовой борьбы. Бьют по клюшкам, а здесь этого нет. Клюшки совсем другие, формат поля, ворот. Затянуло меня, заболел этим видом спорта. На коленях сидеть очень неудобно - натираешь, нужно привыкнуть к этому».

Щодва роки проводять чемпіонати світу серед жінок та чоловіків. Одні з лідерів змагань - фіни. Сьогодні вони завітали до українців поділитися досвідом.

Хансйорг Кауфман, президент клубу флорболу у Фінляндії:

«Те, що ми хочемо принести сюди, це не похитуватися своїм рівнем, а почати роботу.. спочатку навчати. В Україні флорбол розвивається, потім будуть чемпіонати, розповсюдження по всій країні - це дуже добре і великий крок».

Після розминки, починається гонитва за м’ячем. Українці вправно викручують ключкою, немов самурайським мечем. Фіни демонструють нові трюки. Переможців - нема. Команди лише обмінювалися досвідом. Спортсмени сподіваються, флорбол визнають Олімпійським видом спорту. І тоді вже на полі точитиметься справжня боротьба за перемогу.

                           Рівне

              

Флорбол - гра мільйонів

Двоє шведських студентів, що перебували на канікулах у Голландії, побачивши у вітрині магазину ключки цікавої конструкції, вирішили придбати їх для тренувальних занять хокеєм із шайбою... Так розпочинається історія флорболу, гри, яка зараз за рейтингом своєї популярності у тій же Швеції вже наближається до футболу, випереджаючи навіть теніс.

“Хокей на підлозі”, який у різних країнах має різні назви - флорбол, іннебенді, салібенді - насправді є нащадком класичного хокею на льоду із шайбою.

Історія спорту різних народів з незапам’ятних часів має немало аналогів хокею. Зображення гравців з ключками і м’ячем знаходили в єгипетських пірамідах, загнутими палицями і шаром грали американські індіанці - всі ці ігри є прародичами сучасних.

Зараз у світі існує безліч ігор, що еволюціонували від змагань з палицею: гольф, хокей з м’ячем, хокей на роликах, крікет. Окрему ланку в цьому ланцюгу займає хокей на траві, який і дав поштовх розвитку хокею в залі. Тепер до цього “товариства” приєднався і флорбол, у який можна грати як надворі, так і в спортивній залі.

Флорбол - гра, що вирізняється своєю простотою та видовищністю, дозволяє активно відпочивати і фізично розвиватися людям різного віку. Зараз у флорбол грають більш ніж у тридцяти країнах Європи, Азії, Австралії, Північної Америки. Щоправда, донедавна правила гри всюди були різними. Найбільше розвинена гра у Швеції, яка є незмінним чемпіоном світу останніх років.

Офіційно флорбол був визнаний видом спорту у шістдесятих роках, а в 1986 організовано Міжнародну федерацію флорболу, членом якої є й Україна.

Для занять флорболом непотрібні спеціальні приміщення та дороге обладнання. Підійде будь-який спортивний зал чи рівний майданчик із трав’яним або земляним покриттям. Кожна команда складається із воротаря та п’яти польових гравців, які мають право використовувати тіло (крім рук і голови), та підігравати ногою, направляючи м’яч до себе, переривати пас, стоячи на одному коліні. Учасники не потребують захисної екіпіровки, оскільки грають легкими пластиковими ключками і м’ячами. Шоломом захищений лише голкіпер, який грає без ключки, проте в межах воротарської площі може стрибати та використовувати будь-яку частину тіла, щоб зупинити, підправити, викинути м’яч чи вдарити по ньому.

Технічні можливості флорболу різноманітні: паси, обводка, хитромудрі комбінації і точні удари. Словом, гра справді є простою, цікавою та захоплюючою.

В Україні флорбол відомий вже понад сім років, проте все ще знаходиться на етапі становлення. У Рівному ж ця гра з’явилася три роки тому, коли в нашому місті християнська місія “Обітниця миру” проводила дитячі змагання.

Розповідає директор організації “Екологія та соціальний захист” Людмила РЯБУХІНА:

- У Рівному вже існує три-чотири дитячі флорбольні команди. З огляду на те, що грати можна на будь-якому майданчику, проблем із проведенням тренувань немає. Єдина проблема – відсутність тренерських кадрів. На жаль, людей, які бажали б тренувати молодь, брати її під своє керівництво, дуже мало. Поки-що працюємо виключно на волонтерських засадах: самотужки організовуємо змагання, винаймаємо зали для занять, завозимо спортивний інвентар. Думаю, ми рухаємося в правильному напрямі. Спорт, який є новинкою для України і не потребує значних матеріальних затрат, здатен привабити багатьох юних спортсменів. У майбутньому наша організація планує ввести заняття флорболом у навчальну програму освітніх закладів як факультатив. Крім того, збираємося створювати дитячі секції.

                         Черкасси

На Черкащині у флорбола є майбутнє


Цього року в нашій області з’явився ще один вид спорту – флорбол, один із наймолодших різновидів хокею.

Він є практично аналогом хокею з шайбою. Різниця ж полягає в тому, що спортсмени грають не на льоду, а в спортзалі без використання силових прийомів та з легкими ключками й м’ячем за досить простими правилами. Щодо історії флорболу, то вона бере початок з 1986 року. Саме тоді у Швеції й було дано назву новому видові. Перший чемпіонат світу відбувся з участю 12 чоловічих збірних. Згодом флорболом зацікавилися й жінки. Сьогодні цей вид культивується в багатьох країнах Європи, Америки, Азії. Віднедавна одержав і українську прописку.

Щодо Черкас, то піонером флорболу стало вище ПТУ №13 ім. Героя Радянського Союзу Г. Короленка. Саме в цьому навчальному закладі на початку року почав утілюватися в життя проект заслуженого працівника фізичної культури і спорту Валентина Потєряйла і тренера Володимира Назаренка. Перші в області змагання відбулися в училищі. А вже через місяць на базі училища було проведено турнір з участю команд автодорожнього ліцею, політехнікуму та господаря поля.

Цього місяця флорбол вийшов на обласний рівень. За сприяння центру "Спорт для всіх" відбулися змагання в яких боротьбу вели 16 колективів з Черкас, Сміли, Канева й Золотоноші, як серед молодіжних, так і юнацьких складів. Серед перших чемпіоном став "Політехнік" (Черкаси), других – спортсмени Канева.

У дівчат у напруженій боротьбі найвищі нагороди отримала команда Золотоноші, яка у фіналі з рахунком 2:1 перемогла суперниць з Канева.

На травень призначено проведення І туру першого чемпіонату Черкаської області



Категорія: Флорбол у світі | Переглядів: 2530 | Додав: TarasRivne | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 vlad  
0
florball THE BEST

1 TarasRivne  
0
surprised surprised surprised

Ім`я *:
Email *:
Код *:
translator
Наше опитування
Сколько лет вы играете (занимаетесь) во ФЛОРБОЛ
Всього відповідей: 281
СТАТИСТИКА
САЙТ ІСНУЄ